26 Ocak 2017 Perşembe

Bataklıklar Ülkesinden Beyaz Zambaklar Ülkesine

Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri okullarda okutulmasını zorunlu tuttuğu ve Cumhuriyet tarihinde Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok alınan ve okunan kitap olma özelliği olan "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" . Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mutlaka okunması için tavsiye ettiği kitaplardan biri. Yıkılmak üzereyken küllerinden doğan Finlandiya'yı anlatıyor. Bir roman gibi değil de bir ödev gibi okumak en güzeli. Kitap  biter bitmez bir daha okudum. Çeviri olmasına rağmen çok etkili bir üslup kullanılmış. 
Snelman Finlandiyali bir filozof; ülkesi İsveç sömürgesindeyken Bataklıklar Ülkesi olan Finlandiya'yı topyekun seferberlikle nasıl  Beyaz Zambaklar Ülkesine çevrildiğini anlatıyor. Bunun için başta öğretmenler, memurlar ve din adamlarına bu bilinci yerleştiriyor. 2 Milyon vatandaşın kahvelerde boş boş oturduğu, futbolla uyuşturulduğunu ve alkolle uyutulduğunu anlatıyor. Devletlerin güçlü ya da zayıf olması, ulusların yükselmesi ya da gerilemesi yalnız yöneticilerinden kaynaklanmaz. Sen ülkemiz için neler yapıyorsun, diye soruyor karşılaştığı herkese. Vatanın gelişmesi ve yükselmesi için uğraş vermenin en az vatan için ölmek kadar kutsal olduğunu belirtiyor. Çok vurucu cümleler kullanmış, yerinde ve doğru.. Öyle bir kitap ki nereye alıp koysanız o ülkenin ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Yaşadığımız şu zorlu günlerin ardından, 80 milyon vatandaşıyla 'Beyaz Zambaklar Ülkesi' olmayı asıl sen hak ediyorsun canım ülkem. Herkes alsın okusun bence okumadığımız her gün zarar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder